Щоб підвищити ефективність протеїну в раціоні, варто забезпечити повноцінне живлення рубця

Деріл Кляйншміт
Доктор Деріл Кляйншміт, Zinpro Corporation

Переклад та адаптація: Михайло Коваль, ТОВ «Зінпро Україна»

Найбільш унікальною характеристикою молочної корови є рубець - великий бродильний чан, який використовує мікроорганізми для перетворення спожитого корму на необхідні їй поживні речовини. Корова здатна споживати корми, які інші ссавці, в тому числі люди, не можуть та отримувати з них поживні речовини для виробництва молока.

Незважаючи на певні вади, рубець має й деякі переваги як порівняти зі шлунками моногастричних тварин. Зокрема:

  • Рубець може використовувати об’ємисті корми як джерело енергії шляхом мікробіологічної ферментації вуглеводів і перетворення їх на леткі жирні кислоти.
  • Мікрофлора рубця може нейтралізувати мікотоксини і зменшити їх вплив на тварину.
  • Мікрофлора рубця підвищує доступність фосфору завдяки ендогенному утворенню фітази.
  • Мікрофлора рубця є основним постачальником вітамінів групи В, що зменшує потребу в їх додатковому введенні порівняно з моногастричними тваринами.
  • Мікрофлора може перетворювати дешеві небілкові джерела азоту, зокрема сечовину, на чудове джерело метаболічного протеїну, тим самим знижуючи витрати на додавання білкових компонентів.

Виникає питання, чи використовуємо ми цю унікальну функціональність максимально ефективно, особливо коли мова йде про максимізацію ефективності використання протеїнів у наших молочних корів? Останніми роками основним методом забезпечення потреб корови білком було згодовування інгредієнтів в обхід рубця, використання байпасного (захищеного) протеїну. Але ми не можемо ігнорувати переваги, які дає повноцінне живлення для рубця.

Як скоротити втрати азоту

Джерела байпасного протеїну привертають найбільшу увагу, оскільки перетворення азоту в молочний протеїн у дійної худоби є вкрай неефективним. Дослідження 2009 року показало, що середня ефективність використання азоту становить лише 24,7%. Це є проблемою для виробників молока з кількох причин.

Перша причина полягає в тому, що, оскільки дійні корови використовують протеїн неефективно, для досягнення бажаного рівня молочної продуктивності необхідно додавати більшу кількість протеїну до раціону. Оскільки протеїн, як правило, є найдорожчим компонентом типового молочного раціону, здорожчання кормів є стимулом для підвищення ефективності використання протеїну молочною худобою.

Друга причина - негативний вплив високобілкових добавок на навколишнє середовище. Збільшуючи кількість протеїну, який ви додаєте в раціон, ви також збільшуєте кількість азоту, який виводиться в навколишнє середовище з сечею. Місцеві нормативні обмеження, особливо поблизу водойм і в населених пунктах, будуть і надалі ставати все більш жорсткими та впливати на ваші підходи в годівлі.

Зменшення вмісту протеїну в раціоні є найефективнішим інструментом для скорочення втрат азоту на молочній фермі, оскільки ми дбаємо про довкілля та ефективність ведення бізнесу.

Щоб досягти вищих рівнів виробництва молока, багато власників підприємств зосереджуються на додаванні байпасного протеїну та амінокислот, але найкращий спосіб підвищити прибутковість та екологічну безпеку - в першу чергу зосередитися на живленні рубця. Ви можете почати збільшувати виробництво молока, забезпечивши правильний набір амінокислот через метаболічний протеїн, з акцентом на перші дві амінокислоти, які зазвичай є обмежувальними – лізин та метіонін.

Наприклад, 680-кілограмова Голштинська корова, яка виробляє 43 кг молока (3,8% жиру і 3,2% чистого протеїну) під час другої лактації, потребує понад 3000 г метаболічного протеїну на добу, щоб підтримувати такий рівень продуктивності. Щоб забезпечити таку значну кількість метаболічного протеїну, необхідно приділяти першочергову увагу максимізації продукування мікробного протеїну в рубці.

Це досягається шляхом забезпечення мікрофлори рубця джерелами енергії, які включають цукри, крохмаль, розчинну клітковину та перетравну НДК, а також балансуванням цих доступних у рубці джерел енергії з розщеплюваним у рубці протеїном ("НПР"; аміак, амінокислоти та пептиди).

Потім ви коригуєте залишок дефіциту метаболічного протеїну за допомогою нерозщеплюваного в рубці протеїну (НПР). Це можуть бути такі корми, як захищений соєвий шрот, дробина, м'ясо-кісткове борошно та захищені амінокислоти (лізин і метіонін).

Як підвищити ефективність рубця

Також дуже важливо, щоб ми безпосередньо живили рубець, і саме це дає нам можливість робити Zinpro® IsoFerm®, наший інноваційний продукт, що змінює правила гри. Він покращує функцію рубця, забезпечуючи потребу мікрофлори, що ферментують клітковину.